Czerwona herbata to produkt, który zasługuje na szczególną uwagę podczas procesu odchudzania, trudno też nie wspomnieć o jej innych, wspaniałych właściwościach zdrowotnych. Dlaczego to właśnie ten rodzaj herbaty polecany jest najczęściej podczas diety odchudzającej?
Interesująca nas herbata, którą możemy spotkać w sklepach to zwykle czerwona Pu-Erh. To właśnie ten rodzaj odchudzającego napoju najsilniej wypływa na pracę naszego organizmu w tym metabolizm. Cechą charakterystyczną czerwonej herbaty jest fakt, że podczas jej produkcji poddaje się ją częściowej fermentacji. Proces ten ma kluczowy wpływ na właściwości otrzymanego produktu, a dokładniej na zawartość polifenoli. Dzięki nim, nasz organizm przyswaja więcej substancji odżywczych z pokarmu, a pochodzące z niego tłuszcze szybko metabolizuje. Herbata Pu-Erh ma ziemisty smak i lekko pobudza dzięki zawartości kofeiny.
Do największych zalet regularnego picia czerwonej herbaty należą obniżenie poziomu cholesterolu, poprawa nastroju i pamięci czy oczyszczenie organizmu z toksyn. Jeżeli chcemy stosować ją w celach odchudzających musimy pamiętać o tym, by regularnie wypijać kilka filiżanek dziennie. Warto pamiętać, aby pić czerwoną herbatę dopiero kilkanaście minut po posiłku- niektóre substancje, takie jak żelazo, mogą być słabiej przyswajane z pokarmu w towarzystwie napoju.
Nieprawidłowe spożywanie czerwonej herbaty niestety może przynieść niepożądane skutki zdrowotne. Pijąc ją, należy pamiętać o nawadnianiu organizmu także innymi płynami. Duże ilości czerwonej herbaty mają działanie moczopędne, więc możemy przyczynić się do zaburzeń wodno-elektrolitowych. Warto uzupełniać potas i chlorki suplementami diety i pamiętać o piciu innych płynów. Czerwona herbata nie jest polecana, gdy cierpimy na anemię, niedokrwistość czy wrzody. Powinny jej unikać także kobiety w ciąży i dzieci.
Czerwona herbata, jako napój wspomagający odchudzanie, może znacznie przyczynić się do szybkiej utraty kilogramów. Pamiętajmy, by jej picie połączyć ze zbilansowaną dietą i wysiłkiem fizycznym.