Historia kawy w Europie sięga już XVI wieku. Kawa jest napojem, który zawiera kofeinę, a jej działanie wpływa na podniesienie ciśnienia krwi. „Kawa” jest w zasadzie słowem międzynarodowym, które wypowiadane z różnym akcentem – jako cafe, kaffe, koffie – brzmi podobnie. Na pewno, chcąc zamówić filiżankę kawy w dowolnym zakątku Europy, czy nawet świata zostaniemy zrozumiani. Naukowcy zajmujący się właściwościami tych aromatycznych ziaren udowadniają, iż picie kawy korzystnie wpływa na nasz organizm. Oczywiście, w myśl zasady, iż brak umiaru szkodzi, umiarkowane wprowadzenie kawy do naszej codziennej diety jest pozytywne. Pamiętajmy jednak, iż w niektórych sytuacjach zdrowotnych należy spożywanie kawy ograniczyć lub całkowicie z niej zrezygnować. Także kobiety w ciąży powinny zrezygnować z picia kawy, ze względu na zawartość kofeiny. Takie zalecenia zazwyczaj słyszą pacjenci z dolegliwościami układu krwionośnego.

Niektórzy nie wyobrażają sobie poranka bez filiżanki kawy. Właściwie z nią rozpoczynają każdy dzień. Być może dlatego, że kawa uaktywnia działanie hormonu szczęścia a ten zapewnia nam optymistyczną wizję dnia. Nie jest to zły nawyk, jeśli kawa jest dodatkiem do śniadania a nie śniadaniem. Kawa potrafi pobudzić, dodać energii i opóźnić senność. Niektórzy posilają się kawą w przypadku dużego wysiłku umysłowego, aby odroczyć zmęczenie organizmu.

Jaka kawa jest najlepsza?
Najbardziej aromatyczna jest kawa, którą zmielimy bezpośrednio przed spożyciem, czyli kawa ziarnista. Jednak, jeśli nie mamy możliwości zmielenia kawy, na rynku dostępny jest produkt zmielony lub rozpuszczalny. Należy czytać etykiety, gdyż najlepsza gatunkowo jest kawa arabica. Nieco gorszej jakości jest robusta. Występują też formy zmieszane, czyli miks arabiki z robustą. Nie kupujmy smakowych lub słodzonych, gdyż są bardzo kaloryczne.

Można tez spotkać kawy bezkofeinowe. Jest to alternatywa dla osób, które z powodu ograniczeń zdrowotnych musza zrezygnować z kofeiny.

Kawa zbożowa to wersja kawy dostępna dla dzieci. Dlatego kojarzona jest ze śniadaniem w przedszkolu. Polecana jest, także kobietom w ciąży lub matką karmiącym, gdyż wpływa korzystnie na pracę gruczołów mlecznych.

Poszczególne kawy mają różne smaki – mogą być bardziej kwaśnie, łagodne lub słodkie – wybierajmy, więc kawy tych producentów, które najbardziej odpowiadają naszym upodobaniom smakowych.