Gotowanie to pasja, którą rozwija w sobie bardzo wiele osób. Obecnie bardzo ważne okazuje się to, by jeść zdrowo, a co za tym idzie, przygotowywać posiłki w odpowiedni sposób – najlepiej taki, umożliwiający zachowanie w produktach jak największej ilości wartości odżywczych. Idealnym rozwiązaniem będzie więc gotowanie na parze.

Gotowanie na parze – na czym to polega?
Przyrządzanie potraw za pomocą pary wcale nie jest trudne. Można się nim posłużyć podczas użytkowania tradycyjnej kuchenki, wykorzystując garnek, zawierający w sobie niedużą ilość wody. Profesjonalne gotowanie na parze odbywa się przy użyciu specjalnego garnka bądź parowaru, jednak w mniej sprzyjających okolicznościach można skorzystać ze zwykłego garnka, a do niego wstawić naczynie żaroodporne, które następnie przykryć je talerzem.

W tego rodzaju gotowaniu chodzi o to, by produkt znajdował się zawieszony nad wodą, a samo naczynie było bardzo szczelnie zakryte przykrywką. Para wypełnia prędko całe naczynie, dzięki czemu posiłek zostaje przygotowany bardzo szybko.

Dlaczego warto spróbować tego sposobu?
Gotowanie na parze jest szczególnie polecane przez dietetyków. Dzieje się tak, ponieważ pozwala on na dużo mniejsze straty składników odżywczych oraz witamin, zawartych w przyrządzanych potrawach niż w przypadku smażenia, duszenia lub gotowania. Co więcej, potrawy nie są tłuste, ponieważ nie nasiąkają tłuszczem oraz pozostają wolne od szkodliwych substancji, powstających w procesie spalania.

Produkty, przygotowywane na parze, zachowują naturalny smak, a także świeżość oraz odpowiednią wilgotność. Co więcej, potrawy okazują się miększe i tym samym łatwiejsze do strawienia przez ludzki żołądek. Nie trzeba się też martwić, że coś się przypali – w przypadku gotowania na parze jest to bowiem niemożliwe.

Dania, które zostaną przygotowane na parze, okazują się mniej kaloryczne, a przy tym zawierają więcej wartości energetycznych. Warto wiedzieć, że w ten sposób można przygotowywać niemal każdy rodzaj produktów, a do całego procesu nie trzeba używać soli.