To jedno z naszych ulubionych dań. Kojarzy się jednak z dużą ilością kalorii. Tymczasem wystarczy wprowadzić kilka zmian w popularnych przepisach, aby pizza nie straciła niczego ze swojego fantastycznego smaku, a zyskała na wartościach odżywczych. Możemy też naszemu ukochanemu przysmakowi odebrać trochę zupełnie zbędnych kalorii!

Kluczem do sukcesu jest przepis na ciasto. Co zrobić, żeby było mniej kaloryczne i zdrowsze?

Najważniejsze to użycie odpowiedniej mąki – jasną i pszenną zmieńmy na pełnoziarnistą (a przynajmniej jej dodatek do białej). Zamiast mąki pszennej warto zdecydować się na zdrowszą – orkiszową, możemy do niej również dodać mąki gryczanej, która ma wspaniały, lekko orzechowy posmak i jest bardzo zdrowa.

Przykładowy przepis:
Składniki: mąka pszenna pełnoziarnista – 1 szklanka, mąka gryczana – 1 szklanka, 15 g drożdży, pół łyżeczki cukru, niecała łyżeczka soli, oliwa (1 łyżka) woda (ok. 1 szklanki).
Wykonanie: przygotowujemy drożdżowy zaczyn – rozpuszczamy drożdże w niecałej połowie szklanki wody, dodajemy cukier, odstawiamy na kilka minut (do spienienia). Mieszamy mąkę wraz z solą i wlewamy do drożdży. Dodajemy nieco wody i oliwy. Miksujemy całość i odstawiamy miskę z ciastem (przykrytą ściereczką) na ok. pół godziny – do wyrośnięcia. Następnie pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku (ok. 220 stopni lub więcej).

Istotny jest również „wierzch” pizzy – nie musimy ograniczać się do rozwiązań tradycyjnych, nawet jeśli jesteśmy fanami szynki, ananasów, pieczarek, czy tuńczyka. Ciasto może się dla nas stać atrakcyjnym źródłem kulinarnych inspiracji.

Gryczana pizza smakuje rewelacyjnie w towarzystwie kolorowych papryk, oliwek, czerwonej cebuli i suszonych pomidorów. W roli jednego z najtłustszych, tradycyjnych dodatków, bez których dla wielu z nas pizza nigdy nie będzie smakowała tak jak „powinna”, występuje oczywiście żółty ser. Jeśli np. w poświątecznym, czasie, będziemy chcieli jednak zrzucić nieco dodatkowych kilogramów i jednocześnie postawić na zdrowsze dania – zastąpmy ser płatkami drożdżowymi.

Można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Płatki są bardzo zdrowe i mają serowy zapach. Poprószona nimi pizza będzie więc smakowała niemal tak samo dobrze!