Awokado zalicza się do tzw. superżywności. To szczególny owoc, który obfituje w wiele bardzo cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Można powiedzieć, że to niemal jedyny owoc, który w swoim składzie ma tłuszcz, co prawda jego ilości śladowe można znaleźć również w innych owocach, jednak nie ma go tak wiele jak w awokado.

Czy tłuszcz powinno się zachwalać? Zdecydowanie tak – pod warunkiem, że jest to tłuszcz zdrowy, a tak jest właśnie w przypadku awokado, które zawiera ponad czterdzieści gram tłuszczowego kwasu oleinowego. Tłuszcz ten nie tylko zmniejsza ilość tzw. „złego” cholesterolu, wykazuje również działanie przeciwnowotworowe.

Mimo tego, że awokado jest owocem bardzo kalorycznym (wpływa na to spora doza tłuszczu w składzie) i w stu gramach zawiera ponad 150 kcal – nie warto wykreślać go z naszego menu, nawet wtedy, gdy jesteśmy na diecie niskokalorycznej.

Awokado to cenna skarbnica witaminowa – zawiera wiele tzw. witamin młodości – A i E oraz najcenniejszej dla naszego organizmu – witaminy C. To nie wszystko – w owocu awokado znajdziemy również witaminy z grupy B. Awokado zawiera też luteinę, która w odpowiedniej ilości – wspiera nasz wzrok.

Tak wiele witamin w składzie oznacza, że awokado jest wyjątkowo mocnym antyoksydantem – skutecznie „wymiata” wolne rodniki, co również wspiera naszą ogólną kondycję i jest skuteczną zaporą antynowotworową.

Awokado łatwo wprowadzić do naszego jadłospisu. Z uwagi na dużą zawartość tłuszczu z powodzeniem może zastąpić albo stać się częściową alternatywą dla masła i innych tłuszczów, które tradycyjnie stosujemy na kanapki.

Masełko z awokado robi się bardzo szybko. Wystarczy miękki owoc zblendować i dodać do niego ząbek czosnku oraz ulubione przyprawy.

Jakie awokado wybrać w sklepie? Powinno być dość miękkie, jeśli kupimy twardy owoc – nic straconego – możemy zapakować go do papierowej torebki i przechowywać przez jeden, dwa dni w chłodnym, ciemnym miejscu, np. kuchennej półce – w ten sposób szybko zmięknie.