Warzywa i owoce są najczęściej wymienianymi składnikami zdrowej diety. Wśród tych bardzo bogatych w witaminy można wymienić chociażby paprykę. Jest ona zaliczana do rodziny psiankowatych, a jej jadalną częścią jest owoc – jagoda. Można znaleźć naprawdę bardzo wiele odmian tego warzywa, a podzielić je można na papryki słodkie, ostre oraz ozdobne.

Papryka słodka
Przede wszystkim tę grupę można podzielić na odmiany słabiej oraz silniej rosnące. Ich kształt może przypominać graniastosłup, kulę lub stożek. Charakteryzują się błyszczącą powierzchnię i delikatnie pofalowaną fakturę. Wśród odmian tego typu popularnych na terenie Polski można wymienić Basalt (kolor bordowy), Lenę (kolor czerwony), Odę (kolor fioletowy) oraz Robertinę (kolor ciemnoczerwony).

Papryka ostra
Wśród ostrych papryk najpopularniejsza jest odmiana Cayenne. To właśnie z niej wytwarza się słynny pieprz cayenne, idealny do zapiekanek, sosów, drobiu i czekolady na gorąco. Niezwykle ostrym smakiem odznacza się też papryka Cyklon. Jest wyjątkowo ostra, przez co nie nadaje się do spożywania na surowo. Świetnie za to sprawdza się po obróbce, jako przyprawa. Do ostrych papryk zaliczana jest również ciemnoczerwona papryka Rokita. Odznacza się ona słodkawym smakiem i sprawdza się nie tylko jako przyprawa – można ją bowiem marynować i grillować. Wśród ostrych papryk na uwagę zasługuje także Chilaca. Odznacza się ona ciemną barwę i wyrazistym smakiem. Świetnie sprawdza się po wysuszeniu – jako przyprawa. Można również jeść ją na surowo lub marynować.

Papryka ozdobna
Paprykę ozdobną jada się w różnej formie – na surowo, duszoną, gotowaną czy pieczoną. Występuje też jako konserwa. Wśród papryk ozdobnych występują też odmiany ostre, takie jak chociażby Carolina Reaper, znajdująca się na liście rekordów Księgi Guinnessa ze względu właśnie na swoją ostrość. Bardzo podobna do niej pod względem smaku jest Trinidad Scorpion Butch, która swym kształtem przywodzi na myśl odwłok skorpiona.