Jeśli zastanawiamy się nad zakupem sokowirówki to możemy śmiało uznać, iż będzie to dobra inwestycja w nasze zdrowie. Dzięki, temu szybko i sprawnie będziemy mogli produkować własne soki, które wzbogacą naszą codzienną dietę. Posiadając dzieci, dodatkowo zadbamy o ich prawidłowy rozwój serwując soki bez substancji konserwujących. Tak naprawdę skład soku może być dowolny – owocowy, warzywny lub mieszany. Gęściejszy sok, w postaci koktajlu, może być pysznym, pożywnym deserem. Robiąc soki dla dzieci, warto wybierać te, które są z natury słodkimi owocami, np.: banan, jabłko, truskawka, aby nie musieć ich dodatkowo dosładzać. Czasami możemy dziecko troszkę „oszukać”, na przykład, gdy nie chce zbyt chętnie jeść owoców lub warzyw, możemy zmieszać je w koktajlu, który dziecko potraktuje jako deser. Przecież, dziecko nie oddzieli składników soku, a warzywa ułożone na talerzu bez trudu ogarnie wzrokiem, by móc szybko skrzywić się na widok pietruszki lub koperku. To buduje właściwe nawyki żywieniowe u dzieci. Codzienne spożywanie świeżych soków to prawdziwie energetyczna dawka dla naszego organizmu. Najlepiej jest urozmaicać skład soków, gdyż poszczególne owoce posiadają różnorodne właściwości i dzięki temu zapewnimy równowagę dla swojego organizmu. Ponadto, pamiętajmy by dodatkowo nie dosładzać soków tylko spożywać naturalnie w nich zawarte cukry. Jeśli jakiś owoc jest zbyt kwaśny można jego smak zrównoważyć ze słodkim owocem. Pamiętajmy, że szklanka naturalnego, świeżego soku zastępuje nam zapotrzebowanie na owoc w naszej diecie. Witamy zawarte w sokach są automatycznie przyswajane przez organizm a ilość owoców lub warzyw potrzebnych do produkcji szklanki soku organizm spożywa dłużej – to proste, dłużej zjadamy, niż wypijamy. Ponadto, soki zawarte w naszej diecie spełniają rolę oczyszczającą. Jeśli, na przykład, jeden dzień w tygodniu nazwiemy dniem owocowo – warzywnym i zgodnie z nazwą będziemy w przeciągu tego dnia spożywać wyłącznie takie produkty, to zapewnimy naszemu organizmowi zabieg oczyszczający. A zatem owoce, warzywa, owocowo – warzywne soki i koktajle pozwolą uwolnić z naszego organizmu nagromadzone przez pozostałe dni substancje toksyczne.
Jeżeli owoce i warzywa, także w postaci soków, na stałe zagoszczą w naszym jadłospisie zapewnimy naszemu organizmowi nie tyle dłuższą, co bardziej jakościową żywotność.