Worki do gotowania próżniowego są jedną z nowocześniejszych metod służących przygotowaniu posiłków. Ich zadaniem jest przede wszystkim sprawienie, że w gotowanych produktach pozostanie jak najwięcej cennych witamin oraz składników odżywczych. Metoda gotowania w workach próżniowych zdecydowanie zyskuje na popularności, obecnie jest coraz chętniej wykorzystywana w licznym gospodarstwach domowych, jak również w eleganckich restauracjach.

Sous-vide

Pod nazwą Sous-vide kryje się niezwykła metoda gotowania. Takie postępowanie z żywnością zostało zauważone już u schyłku XVIII wieku, jednak zdecydowanie później pojawiła się jej ogromna wręcz popularność. Gotując w taki sposób skupiamy się na tym, aby żywność, którą poddajemy obróbce zachowała swój naturalny smak, nieznacznie znikający w sytuacji, gdy gotujemy tradycyjnie, bo zostaje wchłonięty przez wodę.

Worki do gotowania próżniowego

Próżniowe worki do gotowania dają możliwość zachowania całego smaku i walorów dania wewnątrz worka, bezpośrednio w daniu, gdyż nie ma ono najmniejszego kontaktu z wodą. Standardowo produkcja worków służących do gotowania odbywa się z zastosowaniem folii PET/CPP, gdyż wyróżnia ją wysoki poziom odporności na działanie wysokiej temperatury, jak również odporność na wilgoć.

Jak wygląda gotowanie?

Przygotowany, przyprawiony posiłek, np. kawałek mięsa wkładamy w worku do tzw kąpieli wodnej, której temperatura nie może być wyższa niżeli 100 stopni C. Rozwiązanie gotowania w workach próżniowych pozwala na przygotowanie wielu najróżniejszych dań, w tym ryb, mięs oraz warzyw. Czas ich gotowania jest dłuższy niżeli standardowo, gdyż wynosi pomiędzy 1 a 7 godzin. Z pewnością jednak warto poczekać, gdyż dania są wyjątkowo aromatyczne i smaczne.