Nie bez znaczenia jest powiedzenie: jesteś tym co jesz! A prawie każdy z nas swój poranek rozpoczyna od pysznej kanapki i kubka gorącej kawy. Nie wszyscy producenci naszych ulubionych bułeczek wypiekają zdrowe, smaczne, naturalne i świeże pieczywo. Podobno prawdziwy chleb potrzebuje czasu i najlepszych składników. A więc czym powinna charakteryzować się piekarnia z tradycją?
Wrocław- Świeże pieczywo z tradycyjnej piekarni
We Wrocławiu świeży chleb pochodzący ze starodawnej piekarni łączy w sobie receptury najsłynniejszych piekarzy, ich wieloletnie doświadczenie oraz nowoczesne technologie. Dzięki połączeniu wszystkich komponentów otrzymujemy smaczny, zdrowy i świeży chleb.
Piekarnia z tradycją, czyli gdzie kupić świeże pieczywo?
Naturalny i świeży chleb przygotowywany jest według tradycyjnych i sprawdzonych receptur. Co sprawia, że piekarnia staje się rozpoznawalna? Z pewnością doskonały smak pieczywa i naturalne składniki najwyższej jakości. W dobie bycia eko i zdrowego odżywiania chcemy dostarczać swojemu organizmowi wszystko co zdrowe i najlepsze. Unikamy żywności przetworzonej oraz pieczywa mrożonego, a następnie odpiekanego, które zawiera sporo konserwantów. W tak dużych miastach jak Wrocław świeży chleb powinien charakteryzować się brakiem konserwantów, utrwalaczy i wzmacniaczy smaku.
Polscy producenci pieczywa
W dużych aglomeracjach miejskich takich jak Wrocław świeże pieczywo można kupić jedynie w tradycyjnych i starych piekarniach, które oferują chleb bez zbędnych dodatków. Jak rozpoznać dobry i wartościowy chleb? Jego skład to krystalicznie czysta woda, kwas żytni oraz starannie wyselekcjonowana mąka. Oczywiście nie może zabraknąć doświadczenia, talentu i serca piekarzy. Naturalny chleb powinien być ciężki i sprężysty. Pamiętaj, że pod żadnym pozorem nie powinien nadmiernie kruszyć się podczas krojenia.
Wrocław – świeży chleb
Do wyprodukowania naturalnego chleba piekarze potrzebują najlepszej jakości i nienagannie wyselekcjonowanych mąk pszennych, żytnich ale także tych staropolskich dawno zapomnianych przez współczesne piekarnie. Dużą popularnością cieszą się mąki orkiszowe i te pozyskiwane z czarnuszki. Pełny wybór pieczywa pszennego i żytniego uzupełnia bogaty wybór słodkości w postaci drożdżówek i bułeczek. Najlepsze piekarnie realizujące staropolskie receptury znajdują się w takich miastach jak Poznań czy Wrocław tam świeże pieczywo jest sprzedawane w ilościach hurtowych. Pamiętajmy, że cena takiego chleba jest co najmniej dwa razy wyższa od bochenka, który został wyprodukowany z gotowych mieszanek mącznych.