Zupy to jeden z obowiązkowych „punktów” w naszym domowym menu. Nie tylko robi się je szybko, ale są również bardzo pożywne i smaczne. Dzięki dodatkowi różnych przypraw możemy stworzyć danie wyjątkowe dysponując tym, co mamy w naszych kuchennych szafkach.

Warto, by były one zawsze „wyposażone” w kilka podstawowych produktów – zimą zadbajmy o to, by zawsze mieć w kuchni m.in.: fasolę, groch, soczewicę, przecier pomidorowy, cebulę i czosnek. Tyle wystarczy, żeby skomponować wyjątkowo smaczną i pożywną zupę.

Szczególnie smaczna jest zupa z czerwonej soczewicy – w związku z tym, że nie wymaga ona wcześniejszego namaczania, danie to można sporządzić zaledwie w kilkadziesiąt minut.

Składniki: czerwona soczewica (ok. 200 g) cebula (2 większe lub 3 mniejsze) czosnek – 2, 3 ząbki, czerwona papryka, marchew (jedna większa lub dwie mniejsze) korzeń pietruszki, przecier pomidorowy, ew. śmietana, sól, pasta curry (pół łyżeczki) spora garść suszonej bazylii lub oregano (ew. ziół prowansalskich) papryka słodka w proszku, pieprz, ew. garść kaparów.

Wykonanie: gotujemy soczewicę, po kilkunastu minutach dodajemy pokrojoną w małą kostkę marchew i pietruszkę, solimy, w tym samym czasie dusimy na oleju cebulę pokrojoną w pióra, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, pastę curry, paprykę w proszku, lekko zeszklone warzywa dodajemy do garnka z soczewicą. Dodajemy przecier pomidorowy (2, 3 łyżki). Gotujemy kolejnych kilka minut, na końcu dodajemy „zahartowaną” śmietanę (śmietanę należy zmieszać z niewielką ilością zupy, ewentualnie posolić). Na końcu dodajemy zgnieciony w prasce czosnek i oregano lub inne zioła.

Zupa jest niezwykle aromatyczna, bardzo rozgrzewająca i smaczna. To idealna propozycja na zimowe popołudnia, kiedy zziębnięci wracamy do domu i chcemy poczuć trochę ciepła. Zyskujemy podwójnie – nie tylko bardzo szybko ogrzejemy się „od środka”, ale również wesprzemy nasz organizm w codziennej walce z wirusami i bakteriami.

Zupa soczewicowa to bogactwo wielu cennych witamin i pierwiastków, dzięki którym możemy budować naszą odporność – dlatego starajmy się ją przyrządzać przynajmniej raz na kilkanaście dni.