Muffinki, czyli nieco bardziej swojsko to ujmując – babeczki, są doskonałym deserem dla każdego. Aby samodzielnie przygotować muffinki, naprawdę nie trzeba być szefem kuchni, co więcej, nawet dziecko może wypiekać własne muffiny. Takie to proste! Dlatego, gdy jesteś zapracowaną Panią Domu i chcesz szybko i sprawnie uroczyć swoich najbliższych słodkim podwieczorkiem, te pyszne babeczki są idealnym rozwiązaniem. Może w przygotowania zaangażować dzieci, tym większa będzie radość tworzenia i kosztowania. Muffinki mogą być, tak naprawdę, takie jak tylko zapragniesz – z owocem, lub bez, czekoladowe, kakaowe, z polewą, bez polewy – co tylko w duszy gra. Ograniczeń, więc nie ma. Oczywiście latem, gdy dostęp do owoców sezonowych jest szeroki, można na bazie pysznych i zdrowych owoców stworzyć babeczki owocowe. Jest to też dobry manewr, by przemycić owoce w słodyczach dla dzieci, które od owoców niestety stronią. Może choć w formie deseru uda się je do nich przekonać. W okresie świątecznym możemy robić muffinkowe baranki lub reniferki. Wystarczy tylko odpowiednia dekoracja. Okazuje się, że proste desery mogą być zarazem wyrafinowane. Tak, też jest i z muffinkami, którym można dodać naprawdę finezyjną formę.
Przygotowanie jest proste. Podstawową bazą są: jajka, mąka, cukier, mleko, olej i proszek do pieczenia. Reszta to nasz wybór. Mogą być kawałki czekolady, orzechy, owoce, kakao, co tylko zechcemy. Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu, nie miksujemy, bo muffinki muszą mieć grudki. Następnie napełniamy foremki ciastem do około 2/3 wysokości. Gdy damy za dużo ciasto wypłynie i babeczka całkiem straci kształt. Foremki do muffinek mogą być pojedyncze lub w formie jednej blaszki z otworami. Mogą to być formy papierowe, silikonowe lub metalowe. Te pierwsze są jednorazowego użytku. Dwie pozostałe nadają się do ponownego użycia. Papierowe i silikonowe formy są elastyczne i można nimi łatwo manipulować przy wyjmowaniu upieczonej babeczki. Z metalową formą, z oczywistych powodów, się to nie uda. Czas wypiekania jest raczej krótki, zajmuje to około 20 minut. Gotowe można udekorować polewą, kawałkami owoców, kolorową posypką spożywczą, lukrem, kawałkami orzechów lub bitą śmietaną. Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Jest to doskonały poczęstunek na deser. Z dodatkiem kawy z mleczną pianką smakuje naprawdę wybornie.