Ciasto maślane sprawdza się wtedy, gdy szybko chcemy uraczyć kogoś domowym wypiekiem. Przyrządza się je szybko i łatwo, dlatego nawet, jeśli ktoś uważa się za kompletnego laika wypieków, może się podjąć wyzwania upieczenia tego ciasta. Ono po prostu nie może się nie udać. Ponadto, prosty skład sprawia, ze trafia w gusta szerokiej publiczności. Krótki czas przygotowania to dodatkowy atut. Można wykonać je jako poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Największym atutem jest maślany smak wzbogacony chrupiącym brązowym cukrem. Cukier wpija się w skórkę ciasta i daje to uczucie chrupkości. Dodatkowo maliny dopełniają smaku i sprawiają, że mimo prostego składu wygląd ciasta jest naprawdę wykwintny. Ponadto, dzięki naturalnej kwasowości tych owoców, równoważą słodki smak ciasta.

Składniki:
Kostka masła (przed pieczeniem wyjąć na kilka godzin z lodówki, aby było miękkie)
3 jajka (średniej wielkości)
100g białego cukru
200g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g rodzynek
1 łyżka mleka
Szczypta soli
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Formę do pieczenia należy posmarować pędzelkiem dowolnym tłuszczem oraz wyłożyć papierem, aby ciasto nie przywierało do podłoża. 180g masła z białym cukrem i solą ubić na gładką masę. Resztę masła pozostawiamy. Przyda się do dekoracji. Rodzynki włożyć do małej miseczki i zalać na kilka minut wrzątkiem, następnie je odsączyć z wody. Najlepiej zwinąć je w tym celu w ręcznik kuchenny, w którym zatrzyma się woda a rodzynki pozostaną suche. Gdy już mamy przygotowane rodzynki należy dodać je i resztę składników do ubitej masy (poza brązowym cukrem i cynamonem – te składniki zostawiamy na koniec, aby zrobić z nich smarowidło). Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na formę, wygładzić łyżką wierzch i umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kolejnym krokiem będzie wykonanie masy do smarowania ciasta. A zatem, cynamon i brązowy cukier wymieszać z pozostałą częścią kostki masła i użyć jako dekorację smarując nimi ciepłe ciasto. Gdy wierzch ciasta staje się lekko brunatny należy sprawdzić czy ciasto w środku jest upieczone. Najlepiej smakuje, gdy jest serwowane na ciepło. Można podawać je z bitą śmietaną i malinami. Maliny doskonale równoważą słodki smak cukru i bitej śmietany. To ciasto to idealna uczta, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.