Definicja zupy w tradycyjnym ujęciu oznacza wywar uzyskany na bazie poszczególnych produktów. Tak rozumiane pojęcie tej potrawy oznaczać będzie, iż, aby zupę nazwać zupą, należy w garnku ugotować wodę z warzywami i porcją mięsa, najlepiej z kością. Współczesne rozumienie zupy oznacza nieco szerszy horyzont i aby mówić o zupie wcale nie musi zawierać ona mięsa czy kości. Zup może być tyle, ile pomysłów w ludzkich głowach. Zupa może mieć postać płynną, półpłynną lub kremu, czyli zmiksowanych składników ją tworzących. Jest doskonałym źródłem wartości odżywczych a nawet ma zastosowanie lecznicze. Któż, bowiem nie słyszał o cudownych właściwościach rosołu stosowanego, jako środek rozgrzewający w stanach przeziębienia lub osłabienia? Ponadto, pierwszym daniem obiadowym wprowadzanym w diecie niemowlaka jest właśnie zupa.
Zupa może być podana na ciepło, jest wtedy doskonałym sposobem na rozgrzanie organizmu, lub na zimno, jak chociażby chłodniki serwowane w upalne dni.
Współcześnie zupie nadaje się bardziej finezyjne znaczenie, niż sprowadzanie jej do roli pierwszego dania, będącego zaledwie wstępem do właściwego dania głównego. Zupy mogą być wyłącznie jarskie, bezmięsne uzyskane na bazie wybranych warzyw lub ugotowane na bazie wywaru z różnego rodzaju mięs, np.: drobiu, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny lub ryb. Zupę można dodatkowo wzbogacić zasmażką, co zagęszcza jej konsystencję ale niestety dodaje kalorii, gdyż zasmażka jest tworzona na bazie mąki. Zupy też mogą zawierać pożywne i bogate w witaminy ziarna – typu fasola, groch, ciecierzyca. Zupy są najczęściej serwowane z dodatkiem makaronu, ryżu lub różnego rodzaju kasz. Dodatkiem do zup może być grzanka, groszek ptysiowy lub uszka czy innego typu małe pierożki. Smak zupy wzmacniamy różnorodnymi przyprawami lub ziołami, które również są źródłem witamin, jak na przykład, świeża bazylia, majeranek, tymianek i inne. Z zupami wiążę się także świąteczna tradycja. Wielkanoc nie może przecież się odbyć bez żuru, a Boże Narodzenie bez czerwonego barszczyku z uszkami.
Przemysł spożywczy oferuje obecnie zupy skondensowane lub zupy w proszku, które wystarczy zalać wrzątkiem i są gotowe do spożycia. Trudno jednak w tym przypadku mówić o bogactwie wartości odżywczych. Raczej należy się ograniczyć do walorów smakowych i wygody, gdyż przygotowanie takiej potrawy to zaledwie kilka minut. Ugotowanie zupy w standardowy sposób jest bardziej czasochłonne.