Kuchnia molekularna wyróżnia się nietuzinkowymi technikami przygotowywania potraw, które tworzą prawdziwe dzieła sztuki na talerzu. Pomimo małej popularności tej kuchni w Polsce, zyskuje ona wciąż nowych zwolenników z uwagi na tworzenie potraw wyłącznie z naturalnych składników i nieoczywistych połączeń smakowych. Jeżeli jak dotąd nic nie wiesz o tym sposobie gotowania, koniecznie przeczytaj nasz poniższy artykuł.
Kuchnia molekularna – czym jest?
Głównym założeniem kuchni molekularnej jest wykorzystywanie w czasie przygotowywania potraw niezwykłych technik z zakresu fizyki i chemii, ale i także składników wyłącznie pochodzenia naturalnego, czyli niezawierających substancji spożywczych. Już sama nazwa tej kuchni nawiązuje do molekuł, czyli cząsteczek – wskazując, że ta kuchnia jest pełna technik wychodzących poza ramy tradycyjnego gotowania.
Ciekły azot oraz niska temperatura to właściwie powszechne sposoby wykorzystywane przez kucharzy gotujących kuchnię molekularną. Finalne potrawy potrafią zszokować pozytywnie nawet zwolenników wyłącznie tradycyjnej kuchni wykorzystującej powszechne znany formy obróbki cieplnej produktów żywnościowych. Ze względu na to, że kuchnia ta wykorzystuje zjawiska fizyczne i chemiczne stanowi ona połączenie dwóch dziedzin – nauki oraz gastronomii.
Kuchnia molekularna charakteryzuje się lekkością, a potrawy zawierają małą liczbę kalorii, dlatego może być ona ciekawym odkryciem dla osób, które borykają się ze wzdęciami czy niestrawnością. Założenia kulinarne tej kuchni, wpływają jednak na bardzo wydłużony czas przygotowywania potraw, a także wymuszają konieczność niezwykłej precyzji – dlatego taką kuchnię ciężko odtworzyć w domu. Mówiąc o dokładności, wcale nie przesadzamy, ponieważ brak jednej kropli kluczowego składnika może spowodować finalną porażkę całego dania. To pokazuje, że kuchnia molekularna wymaga ogromnej wiedzy oraz warsztatu kulinarnego.
Kuchnia molekularna – czym się charakteryzuje?
Nie da się ukryć, że w swoich założeniach kuchnia molekularna jest bardzo charakterystyczna w kontekście innych sposobów przygotowywania potraw. Kluczowym założeniem jest wykorzystywanie jedynie składników naturalnych np. alg morskich, co symbolizuje powrót do korzeni. W kuchni molekularnej nie ma miejsca na produkty nafaszerowane substancjami przedłużającymi im żywotności.
Jak wspominaliśmy, w tej kuchni minimalizuje się wykorzystanie tłuszczy na rzecz metody vacuum polegającej na włożeniu poszczególnych składników do woreczków, pozbyciu się w ich wnętrzu powietrza, a następnie gotowaniu potraw przez długi czas w bardzo niskiej temperaturze. To wszystko przekłada się pozytywnie na kalorykę takich potraw, które mogą dostarczać nawet o połowę mniej kalorii, dzięki wykluczeniu szkodliwych substancji. Kucharze gotujący potrawy kuchni molekularnej można rzec, że są także naukowcami. Mają oni szeroką wiedzę z zakresu fizyki oraz chemii.
Kuchnia molekularna bez wątpienia symbolizuje kuchnię nowoczesną, a świadczą o tym nawet narzędzia służące do gotowania wyglądające jak te używane w laboratorium np. prostopadłościan do schładzania produktów w ciekłym azocie, stojaki do sosów czy cyrkulator zanurzeniowy. Dzięki takim przyborom kuchennym kucharze przygotowują przykładowo kawior z różnych składników wykorzystując sferyfikację. Jak widać, podczas gotowania w taki sposób nic nie jest przypadkowe, ponieważ przygotowywanie potraw w taki sposób to istne prace laboratoryjne.