W Polsce panuje przekonanie, że książka kulinarna to nie forma literatury. Przeważnie podchodzimy z rezerwą do jej zakupu, ponieważ obecnie wszystkie przepisy możemy znaleźć w internecie lub zaczerpnąć nieocenionej porady kulinarnej u Mamy czy Babci. Dlatego jeśli planujesz wydać swoją lekturę kucharską, która nie ma zniknąć w gąszczu innych kulinarnych publikacji w księgarniach, musisz dobrze to zaplanować. Poniżej przedstawiamy Ci 4 aspekty, dzięki którym napiszesz oryginalną książkę kucharską.
Pomysł jest wszystkim
Tworząc własną książkę kucharską, nie sugeruj się dawnymi wersjami innych autorów, ponieważ taka forma poszła już dawno do lamusa. W obecnych czasach, aby przebić się przez konkurencję, musisz mieć koncepcję, która się wyróżni i obroni. Przede wszystkim taka publikacja powinna nie tylko określać przepisy, lecz także mieć dodatkową wartość, która uatrakcyjni cały odbiór. Dlatego, warto stworzyć koncepcję książki ściśle związaną z Tobą, jako autorem. Może to być tekst o danym regionie, zawierająca tematyczne przepisy i historie z Twoich podróży.
Świetnym pomysłem jest wydanie takiej literatury w wersji pamiętnika, zawierającego zarówno przepisy, jak i przeżycia związane z gotowaniem. Jak widać, pomysłów jest sporo, jednak koncepcja powinna być związana ściśle z jej autorem, co stworzy autentyczność.
Wybierz konkretny typ kuchni
Oryginalna książka kulinarna charakteryzuje się daną specjalizacją. W księgarniach pełno jest publikacji opisujących wszystkie rodzaje kuchni, wszystkie regiony, lecz finalnie przedstawiają one wszystko i nic. Mało osób chcących amatorsko gotować będzie umiało wykonać wszystkie posiłki śniadaniowe, przystawki czy obiady. Z tego względu dobrze jest wybrać konkretną dziedzinę np. domowe obiady lub dania kuchni włoskiej. Przyjmując taki kierunek, z pewnością zainteresujemy osoby, które jak dotąd nie znały kuchni z danego regonu. Z uwagi na rosnącą świadomość społeczeństwa w kwestii zdrowej diety dobrym pomysłem jest również opisanie tzw. fit przepisów, które zapewnią witalność oraz dobre samopoczucie.
Przygotuj układ
Każda dobra książka kulinarna posiada logiczny podział zapewniający przejrzystość. Na rynku możemy spotkać publikacje prezentujące przepisy alfabetycznie, chronologicznie, w zależności od pory posiłku czy zgodnie z datą ich powstania. Ważne jest jednak konsekwentne stosowanie początkowo wybranego układu, który pokaże czytelnikowi, że zakupiona przez niego literatura ta została całkowicie przemyślana.
Myśląc o wyborze konfiguracji, nie sugeruj się innymi publikacjami, lecz swoimi potrzebami, aby Tobie jako autorowi dobrze się tworzyło książkę. Takie założenie pozwoli Ci czerpać radość z pisania tekstu oraz odda Twój pomysł. Pamiętaj jednak, że układ zależy od koncepcji, o którym wspominamy na początku artykułu. Przykładowo decydując się na napisanie książki kulinarnej w stylu powieści opisującej podróże, warto pamiętać o wstępie, rozwinięciu oraz zakończeniu.
Pisz w taki sposób, aby wszyscy zgłodnieli
Jeśli chcesz stworzyć oryginalną książkę, o której kupnie będzie marzył każdy, musisz pisać w taki sposób, by ślinka aż ciekła. Forma suchych przepisów w obecnych czasach nie jest już atrakcyjna. Redaguj tekst w taki sposób, aby czytelnik czuł każdy składnik swoimi zmysłami. W celu rozbudzenia fantazji o potrawach dodawaj zdjęcia apetycznych dań.