Garnki do indukcji, czyli jak wybrać najlepsze naczynia i które z nich nie nadają się na indukcję?

Wszyscy dobrze wiemy, że płyty indukcyjne wymagają naczyń do gotowania i smażenia ze specjalnym oznaczeniem, które umożliwia przygotowanie posiłków na tego typu kuchence. To naczynia wykonane ze stali lub żeliwa, również te emaliowane. Odpowiednie na indukcję będą także garnki wykonane z dowolnego materiału z trwale wprasowaną w dno naczynia płytą wykonaną z odpowiedniej stali lub żeliwa. Wszystkie naczynia powinny być oznakowane na dnie lub opakowaniu. Symbol indukcji to zwojnica.

 

Zwracajmy również uwagę na jakość, materiał wykonania, użyteczność, niezawodność oraz opinie innych użytkowników.

Wiele sklepów internetowych oferujących sprzęt i akcesoria AGD w swoim asortymencie posiada nowoczesne modele garnków, których użyteczność i funkcjonalność jest możliwa na kuchenkach indukcyjnych, gazowych, elektrycznych i ceramicznych. Zawsze zwróć uwagę na oznakowanie naczynia. Pamiętaj, że garnek rzymski, który wraca do łask nie nadaje się na kuchenkę indukcyjną. To naczynie dedykowane jest piekarnikom. Jak wygląda  przygotowanie w nim potraw? Z pewnością wymaga więcej czasu i odrobiny zachodu. Dlaczego? Naczynie przed pieczeniem należy wymoczyć w wodzie przez kilkanaście minut, trzeba się z nim delikatnie obchodzić, ponieważ jest gliniane, nie można go myć detergentami. Po dłuższym używaniu zmienia kolor, a po około stu pieczeniach trzeba go dodatkowo wygrzać.