Garnek rzymski – co w nim gotować?

Garnek rzymski ceniony jest za możliwość pieczenia różnych potraw. Garnki rzymskie należą do jednych z najstarszych garnków, w których przygotowywano posiłki. To gliniane naczynia, dzięki którym smak i aromat dań pozostaje bez zmian. Gotowanie w nim polega na duszeniu się produktów we własnym sosie. Zwolennicy tych garnków chwalą soczystość mięs i warzyw przygotowywanych w glinianych naczyniach. Naczynia są wykonane ze specjalnie wypalanej i wysuszanej gliny. Co je charakteryzuje? Porowate ścianki, które pochłaniają płyny, staromodny design. Dania nie są suche ani spieczone. Produkty  przyrządzane w garnku rzymskim podobnie jak w szybkowarze, nie tracą właściwości odżywczych oraz witamin. Jeżeli wcześniej nie korzystałaś z tego naczynia, zapytaj sprzedawcę o instrukcje obsługi.

 

Przed pierwszym gotowaniem garnek rzymski zaleca się moczyć w gorącej wodzie, która podczas pieczenia zacznie parować.

Chcesz być fit? Świetnie! W tym wypadku para wodna zastąpi olej i inne tłuszcze, które stosujesz podczas pieczenia mięs i warzyw. Pamiętajmy, że garnek rzymski to nic innego jak brytfanna, tylko, że wykonana z gliny. Idealnie nadaje się do długiego pieczenia i duszenia mięs, ryb oraz warzyw. Musisz jednak wiedzieć, że gliniane naczynia nie lubią wysokich temperatur. Staraj się, aby stopniowo i sukcesywnie zwiększać temperaturę w piekarniku. Aby zachować jak najwięcej walorów odżywczych piecz swoje potrawy w temperaturze nie większej niż 230 stopni Celsjusza.