Dobre garnki do indukcji – Na co zwrócić uwagę przy zakupie garnka?
Płyta indukcyjna jest niezwykle łatwa w utrzymaniu czystości, a gotowanie jest znacznie łatwiejsze w porównaniu z kuchenką gazową. Garnki i patelnie do indukcji powinny charakteryzować się odpowiednimi parametrami. Zwracajmy również uwagę na jakość, materiał wykonania, użyteczność, niezawodność oraz opinie innych użytkowników. Na czym polega fenomen kuchenki indukcyjnej? To urządzenie, płyta, która służy do gotowania potraw. Indukcja podgrzewa naczynia w wyniku działania szybkozmiennego pola magnetycznego w dnie naczynia kuchennego.
Pod powierzchnią płyty indukcyjnej znajdują się cewki, które wytwarzają szybkozmienne pole magnetyczne.
Na dnie naczynia dochodzi do zmiany energii elektrycznej na cieplną w wyniku indukowania prądów wirowych oraz nagrzewania ferromagnetyków przez zjawisko histerezy magnetycznej. Na kuchenkach indukcyjnych mogą być używane tylko naczynia wykonane z odpowiednich materiałów. Chodzi tutaj o to, aby dno garnków zostało wyprodukowane z właściwych tworzyw. Podgrzane naczynie przekazuje ciepło artykułom spożywczym znajdującym się wewnątrz naczynia. Idealne garnki do indukcji to naczynia wykonane ze stali lub żeliwa, również te emaliowane. Odpowiednie na indukcję będą także garnki wykonane z dowolnego materiału z trwale wprasowaną w dno naczynia płytą wykonaną z odpowiedniej stali lub żeliwa. Pamiętajmy, że garnek rzymski nie nadaje się do kuchenek indukcyjnych! To naczynia przeznaczone do piekarnika.