Szybkowar to jedno z tych urządzeń, które przez wiele osób wciąż jest niedoceniane. Tymczasem okazuje się, że jest ono bardzo przydatne nie tylko dla profesjonalnych kucharzy, ale także amatorów, którzy chcą szybko przyrządzić proste danie. Dlatego zdecydowanie warto posiadać szybkowar w swojej kuchni.
Jak działa szybkowar?
Szybkowary na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykły garnek, ale błędem byłoby myślenie, że działa w taki sam sposób. Kluczem do bardzo szybkiego tempa przyrządzania potraw jest bowiem wysokie ciśnienie, które wytwarza się wewnątrz naczynia. Jest to możliwe dzięki szczelnej pokrywce ze specjalnymi uszczelkami. Po zamknięciu pokrywki oraz podgrzaniu szybkowaru, wytworzy się w nim wysokie ciśnienie, zaś temperatura może osiągnąć nawet 120 stopni Celsjusza. Dzięki temu bardzo szybko przygotujemy swoją potrawę.
Zalety szybkowaru
Lista zalet, z którymi wiąże się korzystanie z szybkowaru jest bardzo długa. Przede wszystkim szybkowar znacząco przyspiesza przygotowanie potraw. Co więcej, długa jest także lista potraw, które możemy w nim przyrządzić. Szybkowar doskonale sprawdzi się np. przy gotowaniu zupy, sosów, leczo czy gulaszów. Warto także pamiętać, że szybkowar jest urządzeniem bardzo prostym w obsłudze. Do tego pozwala zaoszczędzić wodę i energię, co przekłada się także na niższe opłaty. Zaletą jest też fakt, że produkty ugotowane w szybkowarze zachowują swoje właściwości spożywcze i estetyczny wygląd.