Jesień, to czas zbierania grzybów, które mają mnóstwo zwolenników. Piękny aromat zebranych borowików czy kurek wzbogaca smak przeróżnych potraw na naszych stołach. Nie każdy grzyb jest jednak jadalny, a zbieranie ich wymaga dużej ostrożności oraz wiedzy.
Odróżnianie grzybów trujących od jadalnych bywa trudnym zadaniem. Nie ma uniwersalnej zasady, która sprawdziłaby się w każdym przypadku oraz pozwoliła każdemu bezproblemowo zbierać dary jesieni w postaci smacznych podgrzybków czy maślaków. Ogólnie, grzyby możemy podzielić na trzy kategorie- jadalne, trujące oraz niejadalne. Ta ostatnia grupa, to okazy których budowa czy konsystencja uniemożliwia ich spożywanie lub nie zostały one zbadane pod kątem toksyczności.
Jedną z najważniejszych zasad, pozwalających na odróżnienie grzyba jadalnego od trującego, jest sprawdzenie, czy znaleziony okaz posiada blaszki pod kapeluszem. Jeśli tak, istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że jest śmiertelnie trujący. Dodatkowo, zbierając grzyby z blaszkami, warto wykręcić okaz razem z trzonem. Jego wygląd dostarcza nam dodatkowych informacji na temat gatunku. Zbieranie grzybów może być utrudnione, ponieważ pośród okazów z blaszkami, możemy znaleźć również bardzo smaczne, jadalne grzyby. Będą nimi na przykład borowiki, koźlarze czy bardzo smaczne podgrzybki. Zbieranie takich gatunków wymaga od nas niezwykle dużej ostrożności.
Najlepszym sposobem będzie wybranie się na grzybobranie z kimś, kto posiada wieloletnie doświadczenie i pokaże nam, na co należy zwracać uwagę podczas zbiorów. Jeśli pojawia się choć cień wątpliwości, czy zerwany przez nas grzyb jest jadalny- usuńmy go z koszyka. Zdrowie i życie jest najważniejsze, a nawet jeśli trafimy na lekko toksyczny okaz, oszczędzimy sobie bólów brzucha czy biegunki. Korzystanie z atlasów grzybów będzie pomocne, gdy dokładnie zgłębimy się w treść i opisy poszczególnych fotografii.
Ostrożności nigdy nie za wiele, więc bardzo dokładnie sprawdzajmy znalezione grzyby. Czasami niewielki szczegół, przesądza o tym, czy dany okaz jest jadalny, czy po jego zjedzeniu konieczna będzie natychmiastowa interwencja lekarza.