Nie dość, że jest pyszny i słodki, to na dodatek zdrowy. O jakim produkcie mowa? Oczywiście o miodzie. Jego cenne właściwości bardzo pozytywnie wpływają na pracę poszczególnych narządów i ogólną kondycję organizmu. Codzienne spożywanie miodu zalecane jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić swoją odporność i tym samym nie dać się przeziębieniu. Ale jeżeli chcemy mieć pewność, że dostarczamy organizmowi jedynie korzystne substancje, to powinniśmy sięgać wyłącznie po miody ekologiczne.
Miody ekologiczne z ekologicznych pasiek
Myślisz, że każdy miód jest wartościowy, a jego spożywanie przynosi nam same korzyści zdrowotne? W takim razie chcemy obalić ten mit, ponieważ choć miody dostępne na półkach w supermarketach mogą mieć taką samą konsystencję i kolor, jak miody ekologiczne, to jednak ich skład będzie się znacząco różnił. Przede wszystkim na pasiekach, które nastawione są na tzw. masową produkcję miodu, stosuje się różnego rodzaju substancje chemiczne – grzybobójcze i bakteriobójcze, a powietrze wokół uli też może pozostawiać wiele do życzenia. Z kolei pasieki, z których pochodzą miody ekologiczne wolne są od jakichkolwiek środków chemicznych, a powietrze, woda oraz gleba są dokładnie przebadane i muszą spełniać określone normy. Co więcej, w pobliżu nie mogą znajdować się żadne zakłady produkcyjne, a jedynie gospodarstwa ekologiczne oraz tereny leśne. Jednym słowem miody ekologiczne, to samo zdrowie i dlatego tylko takie powinniśmy spożywać.