Ziemniak w roli głównej. Za co kochamy frytki?
Ziemniak zdaje się być pospolitym produktem w kuchni polskiej. Jednakże jest składnikiem wielu dań na naszych stołach i może przybierać różnorodne formy. Ciężko wyobrazić sobie bez niego codzienny obiad. Ilość zjadanych ton ziemniaków na świecie zaskakuje. Polacy wcale nie są w tej kwestii przodownikami. Co nie zmienia faktu, że zjadamy ich naprawdę sporo. W zależności od rejonu Polski podawane są w różnej formie. Stanowią bazę wielu potraw i można z nimi robić kulinarne cuda. Występują pod postacią pure, klusek, mogą być pieczone, grillowane, gotowane – sposobów tyle, ile dusza zapragnie. Stanowią też składnik zup. Są niezwykle pożywne i dlatego zalecane są w diecie osób pracujących fizycznie. Jednakże jest taka forma przyrządzania ziemniaków, która szczególnie przypadła do gustu dzieciom, chociaż dorośli też od niej nie stronią. To oczywiście frytki, które na dobre zagościły na stołach ludzi na całym globie. Miłośnicy frytek cenią sobie ich odpowiedni poziom chrupkości i zestawiają z różnorodnymi potrawami. W lokalach gastronomicznych frytki stanowią pozycję obowiązkową. Te ziemniaczane paski smażone na głębokim oleju trwale wpisują się w życie kulinarne na każdej półkuli ziemskiej. Można je spożywać jako składnik dania lub samodzielnie bez dodatków. W przydrożnych barach i budkach jest to niezwykle popularny i chętnie kupowany produkt. Frytki z solą dla małych łasuchów są wyrafinowanym doznaniem smaku. Miłość do frytek kwitnie na całym świecie. Kotleciki z kurczaka lub ryba w ich towarzystwie stają się stałą pozycją w wielu jadłodajniach. Nie sposób wyobrazić sobie pobyt nad Bałtykiem bez skosztowania świeżej rybki zestawionej z surówką i frytkami. Do frytek serwuje się też różne sosy. Wszystko zależy od upodobań. Najbardziej popularny jest keczup. Jednak kulinarna fantazja pozwala na mieszanie frytek z majonezem, sosem musztardowym lub nadać im jeszcze wiele innych wcieleń.
Frytownica gastronomiczna czyli frytki raz
W lokalach gastronomicznych frytownica profesjonalna jest oczywistym rodzajem wyposażenia. Nie sposób przyrządzać frytki inaczej. Frytownice gastronomiczne z prawdziwego zdarzenia dostępne są na stronie hendi.pl. Zawarte tam modele idealnie nadają się, zarówno do małych, jak i dużych gastronomii. Sprawdzą się doskonale w przydrożnych budkach serwujących frytki. Ciekawym rozwiązaniem może być frytownica gazowa. Wszystkie modele są wykonane ze stali nierdzewnej, co wpływa na wysoką jakość i trwałość urządzenia. Są odporne na działanie czynników zewnętrznych, dlatego mogą być używane na świeżym powietrzu. Wystarczy dostęp do butli z gazem. Frytownica nie ogranicza się tylko do smażenia frytek. Można w niej z powodzeniem przyrządzać także inne składniki, jak chociażby warzywa, mięso czy ryby. Jednak to frytki są w tej kwestii dominujące. I należy pamiętać – najlepiej smakują ciepłe i chrupiące z odrobiną soli. Palce lizać.