Piernik czy też chlebek marchewkowy? Takie połączenie warzyw i słodkiego smaku nikogo zapewne nie dziwi. Ciasto marchewkowe jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim można je zaliczyć do jednych ze zdrowszych, słodkich propozycji na nasz jesienno-zimowy stół.

Pierniki na bazie marchewki będą królować na wielu świątecznych stołach. Dzięki pomarańczowej barwie tego popularnego i niezwykle zdrowego warzywa – ciasto prezentuje się pięknie, a dodatek typowo „piernikowych” przypraw powoduje, że można je całkiem śmiało porównać z tradycyjnym piernikiem.

Podobnie – coraz większym powodzeniem cieszą się wyjątkowe, bo wyraziście zielone ciasta, których bazą jest szpinak. Jeśli jeszcze nie próbowaliśmy szpinaku w takim wydaniu – naprawdę warto. Ciasta takie świetnie rosną i szczególnie zimą zachęcają swoimi wiosennymi kolorami do tego, by zachwycić się zarówno ich urodą, aromatem, jak i smakiem.

Ciasto znane jako „leśny mech” znane jest w różnych wersjach – wszystkie łączy to, że można je zrobić szybko i nie trzeba – mimo spektakularnego efektu – posiadać większych zdolności i doświadczenia kulinarnego.

Nieco mniej popularnymi warzywami w słodszej „odsłonie” są natomiast buraki ćwikłowe i pomidory.

Zapewne większości z nas wydaje się to niemożliwe, żeby te właśnie warzywa miały nas do siebie przekonać w takiej wersji (a tym bardziej naszych gości) – warto jednak postawić na taki kuchenny eksperyment!

Buraki ćwikłowe świetnie komponują się z kakao i czekoladą i właśnie w takich ciastach sprawdzają się najlepiej – nie dość, że buraczane puree dodaje wypiekom pięknej, ciemnorubinowej, szlachetnej barwy, to dodatkowo wzbogaca delikatnym akcentem smak gorzkiej czekolady.

Puree buraczane to nic innego jak upieczony albo ugotowany burak, następnie starty na drobnych oczkach tarki albo zmiksowany – takie puree stanowi doskonałą bazę np. dla ciast typu brownie.
Ciasta pomidorowe najlepiej sporządzić na bazie pomidorów z puszki (ewentualnie soczystych pomidorów świeżych). Z dodatkiem takich przypraw jak: cynamon, mieszanka piernikowa, z powodzeniem zastąpią w/w marchewkę. Nie musimy się obawiać mocnego posmaku pomidorowego.