Garnki marmurowe – zalety gotowania

Lubimy, kiedy potrawy są świeże, smaczne i chrupiące. To wszystko za sprawą dobrych garnków. Jak wybrać odpowiednie? W czym najlepiej gotować warzywa, a w czym zupy? Który z garnków nadaje się najlepiej do duszenia mięs? Przede wszystkim zwracajmy uwagę na jakość materiałów. Po drugie, wybierajmy naczynia zgodnie z ich przeznaczeniem. Po trzecie, garnki też muszą się nam podobać. Do warzyw i zup najlepiej sprawdzą się tradycyjne dobre garnki ze stali nierdzewnej ze szklaną pokrywką. Naczynia charakteryzują się uniwersalnym i zarazem nowoczesnym designem. Stal nierdzewna jest przełamana piaskiem polerowanym na wysoki połysk. Stalowe uchwyty z łatwością pasują do kobiecej ręki, zwiększając komfort gotowania. Dno i grubość garnka chronią przed przypaleniem lub przegrzaniem produktów.

 

A co przemawia za zakupem garnków marmurowych?

Garnki marmurowe  wykonane są z wysokiej jakości aluminium z powłoką marmurkową. Powłoka nie wchodzi w reakcję z żywnością. Idealne naczynie do, gotowania, pieczenia, duszenia a nawet smażenia. Dzięki powłoce obrabiane produkty nie przyklejają się do dna czy ścianek naczynia. Łatwo się je czyści, ponieważ garnki marmurowe nie posiadają ostrych krawędzi. Ponadto, w pokrywce znajduje się otwór wentylacyjny. Gotowanie na powłoce nieprzywieralnej jest zdecydowanie zdrowsze dla organizmu człowieka. Warto dodać, że są energooszczędne. Tego typu garnki nadają się do gotowania na kuchenkach gazowych, ceramicznych, indukcyjnych i elektrycznych.