Owsianka jest daniem, które wiele osób na świecie spożywa zaraz po wstaniu. Wszystko przez jej unikalne właściwości odżywcze, które dają nam energii na dobry początek dnia. Jednak w jaki sposób przyrządzić ją z kawą? Sprawdzamy.

Właściwości odżywcze owsianki

Płatki owsiane, które są podstawą każdej owsianki, to inaczej owies zwyczajny. To właśnie z niego są one produkowane i goszczą na naszych stołach. Możemy wyróżnić ich trzy podstawowe rodzaje. Będą to płatki tradycyjne, górskie oraz błyskawiczne. Różnią się one przede wszystkim sposobem przyrządzania. Warto pamiętać o tym, że płatki owsiane możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednak do tego potrzebujemy wody. Aby uzyskać konsystencję kleistą kilogram płatków pochłonie 2 kilogramy wody. W ten sposób zwiększając lub zmniejszając ilość płynu będziemy mogli dobrać odpowiednią konsystencję.

100 gramów owsianki to przede wszystkim węglowodany. Jest ich około 60 gramów. Ponadto płatki owsiane zawierają białko, błonnik, tłuszcze oraz witaminy i minerały. Korzystnie wpływają na nasze jelita, ponieważ przyśpieszają ich pracę. Owsianka jest lekkostrawna i polecana dla wszystkich, którzy cierpią z powodu problemów żołądkowych.

Owsianka kawowa z owocami – przepis

Śniadanie kojarzy nam się nie tylko z jedzeniem, ale również piciem. Są to różnego rodzaju soki, woda lub aromatyczna kawa, która pobudza nasze ciało i umysł do działania. Dzięki niej możemy poprawić swoją koncentrację oraz zmniejszyć uczucie zmęczenia. Połączenie kawy oraz tradycyjnej śniadaniowej owsianki sprawia, że możemy cieszyć się dobrym smakiem oraz aromatem.

Kawową owsiankę możemy wykonać już w kilka minut. Jest to prosty oraz szybki przepis dla każdego, kto ceni sobie dobrą kuchnię. Do jej zrobienia potrzebujemy około 4 pełnych łyżek ulubionej owsianki tradycyjnej, którą należy gotować przez kilka minut. Potrzebne nam będzie również około 250 mililitrów ulubionego mleka, 4 truskawek, banana oraz jednego daktyla.  Kluczowym dodatkiem będzie tu 50 mililitrów zaparzonej kawy. W tym celu możemy wykorzystać kawę rozpuszczalną cafe brasil, która ma delikatny smak i aromat.

W dzbanuszku należy zaparzyć kawę w gorącej wodzie. Powinna mieć około 80 stopni Celsjusza. Najlepiej jest użyć jednej lub dwóch łyżeczek kawy. Następnie do garnka wlewamy mleko oraz przygotowany napój. Wszystko podgrzewamy, jednak nie gotujemy. Dopiero po wsypaniu płatków doprowadzamy do niewielkiego wrzenia nieustannie mieszając. Jest to ważne, ponieważ mleko może nam się szybko przypalić. Płatki należ gotować zgodnie z instrukcją – będzie to około 5 minut. Gotową owsiankę przelewamy do miseczki oraz dekorujemy pokrojonymi owocami. Osoby, które lubią słodkie płatki owsiane mogą posłodzić je odrobiną miodu.

Owsiane ciasteczka z kawą

W podobny sposób możemy również upiec ciastka owsiane, które będziemy mogli zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali około 200 gramów płatków owsianych, 3 łyżek miodu, 2 jajek, 3 płaskie łyżki mąki pszennej, około 100 gramów miękkiego masła oraz łyżeczki proszku do pieczenia. Oczywiście nie zapominajmy o 2 płaskich łyżeczkach kawy rozpuszczalnej cafe brazil. Masło należy rozpuścić oraz wlać do miseczki. Razem z pozostałymi składnikami całość wymieszać. Następnie z masy formujemy płaskie ciasteczka oraz kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni Celsjusza z termoboiegiem i zostawiamy je na 20 minut. Warto jednak pod koniec pieczenia kontrolować ich kolor i w razie potrzeby skrócić czas pieczenia. Ciastka najlepiej jest spożywać do herbaty lub mleka.

Płatki owsiane z kawą to doskonałe połączenie, które ma wiele różnorodnych zastosowań. Ich unikalne właściwości odżywcze sprawiają, że skutecznie umilą nam każdy poranek. Możemy dowolnie modyfikować podane proporcje oraz składniki. Dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie jedzą produktów odzwierzęcych będzie użycie napoju sojowego lub ryżowego. Mają one swój unikalny smak oraz doskonale nadają się do gotowania oraz pieczenia.