W ostatnich czasach coraz częściej nawołuje się do spożywania olejów roślinnych, a jednym z często wybieranych jest olej kokosowy, który słynie z licznych właściwości zdrowotnych. Jest też coraz chętniej wykorzystywany – usługi cateringowe także go wykorzystują.

Olej kokosowy – właściwości

Olej kokosowy tłoczony na zimno bogaty jest w takie składniki jak kwas foliowy, cynk, fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas oraz witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C i E. W jego składzie znajdziemy również kwasy nienasycone Omega-9 oraz Omega-6 oraz nasycony kwas laurynowy, który zwalcza wirusy oraz bakterie gram-ujemne.

Olej kokosowy nierafinowany

Jeśli chcemy kupić olej kokosowy bogaty w wymienione składniki, zwróćmy uwagę na to, by był nierafinowany, czyli tłoczony na zimno. Taki olej ma naturalny kokosowy zapach, lecz jest droższy niż olej kokosowy rafinowany. Doskonale wzbogaci każde danie i sprawdzi się również jako naturalny balsam. Na opakowaniach oleju możemy często znaleźć napis „olej kokosowy virgin” – oznaczenie to zarezerwowane jest także dla olejów nierafinowanych.

Olej kokosowy rafinowany

Stosowany najczęściej jako substytut tradycyjnej oliwy do smażenia nie ma tylu składników zdrowotnych i witamin co olej kokosowy nierafinowany. Charakteryzuje się niską ceną oraz brakiem zapachu i smaku, a w temperaturze ok. 25°C staje się żółtawy.

Jaki olej kokosowy kupić?

Najlepiej wybierać produkty nierafinowane, które mają więcej właściwości zdrowotnych. Warto również czytać etykiety i kupować te oleje, które mają na opakowaniu informację o kraju pochodzenia, by upewnić się, że nie jest to mieszanka olejów z różnych stron świata.