Przetwory z domowej spiżarni to dobrodziejstwa lata, które wzbogacają naszą kuchnie zimą, czyli wtedy, gdy dostęp do owoców i warzyw jest ograniczony. W słoikach możemy zamknąć cudowne smaki lata i rozkoszować się nimi poza sezonem. Dżemy, konfitury, powidła, soki, kompoty, surówki oraz inne warzywne przetwory są źródłem wielu witamin. Doskonale nadają się jako dodatki do wypieków, deserów, obiadów lub pieczywa. Przygotowując samodzielnie zaprawy mamy pewność, tego, jaka jest zawartość naszego słoika. Można też na ich bazie skomponować pyszne sałatki. Także w diecie dziecka domowe przetwory są bardzo wartościowe. Między innymi tarte gotowane buraczki są ważnym elementem w menu dziecka. Dostarczają wielu cennych witamin istotnych dla prawidłowego rozwoju naszego malucha. Zapobiegają anemii i wspomagają działanie układu krwionośnego. Dodatkowym atutem smakowym dla dorosłych będzie dodanie chrzanu – jest to ten element, który wyostrza smak. W wersji dla dzieci możemy dodać delikatne jabłuszko, które też ma cenne witaminki. Ponadto, buraczki dodają organizmowi wigoru i wspierają układ odpornościowy. Można, więc powiedzieć, że buraki to samo zdrowie, dlatego tez nie może ich zabraknąć w naszej domowej spiżarni.

Poza burakami powinniśmy także docenić kiszonki, które nie tylko są źródłem witamin ale też działają jak naturalny probiotyk. Wzmacniają organizm i zapobiegają infekcją, o które w okresie zimowym wcale nie tak trudno. Ponadto, warto wspomnieć, że kiszonki są mało kaloryczne, gdyż mają niewielka zawartość cukru. Kiszony sok jest tak samo wartościowy jak sama kiszonka, dlatego błędem jest wylewanie do zlewu wody z kiszonych ogórków lub kapusty. Spożywanie go ma właściwości zdrowotne. Poza popularnymi ogórkami czy kapustą do kiszenia nadaje się też czosnek, uznany za naturalny antybiotyk. Jeśli, kisimy ogórki wrzucajmy do nich zawsze sporo czosnku, poza dodaniem aromatu przetworom, można go zjeść, gdyż to skarbnica witamin.

Pamiętajmy, że nasze domowe przetwory są przede wszystkim wolne od konserwantów, których niestety w gotowych produktach nie brakuje. Dlatego, warto samodzielnie kompletować swoja spiżarnię i zamykać zdrowie w słoiki. Dbajmy o siebie i o swoich najbliższych. Ponadto, spożywanie owoców i warzyw wzmacnia pozytywne nawyki żywieniowe.