Pizzę uwielbiają niemal wszyscy. Nic w tym dziwnego, gdyż ta potrawa znakomicie smakuje i daje wielkie możliwości. Przyrządza się ją z ciasta drożdżowego, a następnie dodaje do niej rozmaite składniki. Oprócz sosu pomidorowego i sera, mogą to być pieczarki, pomidory, oliwki, ananas, różnego rodzaju mięsa, owoce, fasola i wiele innych składników. Pizzę zazwyczaj zamawia się w restauracjach, choć przygotowanie jej we własnym domu wcale nie jest aż takie trudne.

Jak przygotować idealne ciasto na pizzę?
Sekretem pysznej pizzy jest oczywiście ciasto. Trzeba wiedzieć, w jaki sposób należy je przygotować, by móc później cieszyć się doskonałym smakiem domowej pizzy. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników – suszone drożdże (1g), mąka (1 kg), sól (1 łyżeczka) i ciepła woda (500 ml) oraz oliwa z pierwszego tłoczenia (35g).
Przygotowywanie ciasta należy rozpocząć od wsypania mąki do dużej miski, do której następnie dodaje się również sól i oliwę. Składniki te należy ze sobą dokładnie połączyć. Drożdże natomiast trzeba dosypać do dzbanka z wodą i dobrze wymieszać. Później drożdże wlewa się do miski z mąką i miesza do czasu uzyskania jednolitej masy. Otrzymane w ten sposób ciasto powinno być dość lepkie i elastyczne.

Przed wyłożeniem ciasta na stół, trzeba pamiętać, by posypać blat mąką. Dzięki temu ciasto nie przyklei się do powierzchni. Ciasto należy również posypać z wierzchu, zanim rozpocznie się jego wyrabianie. Masę trzeba zagniatać przez około 10 minut, a w razie potrzeby należy posypywać je mąką. Cisto będzie gotowe, kiedy stanie się elastyczne i da się je bez problemu rozdzielić od ręki.

Uzyskane w ten sposób ciasto trzeba następnie podzielić na około 6 równych części i odstawić je na około 2 godziny, po przykryciu folią. Po tym czasie ciasto można już rozciągnąć za pomocą wałka na blasze wysmarowanej odrobiną oliwy. Następnie można już nałożyć na ciasto sos pomidorowy, ser.