Kiedy wystrój lokalu sprawi, że w nim zostaniemy i zamówimy danie, właśnie ono decyduje o tym, jaką opinię wyrobimy sobie o restauracji. Dlatego tak istotnym jest, aby właściciel restauracji zdawał sobie sprawę z faktu, że tylko dobrze przyrządzone dania, które kucharz gotuje ze świeżych produktów, są w stanie się obronić. Poza tym dobrze, jeśli produkty pochodzą od lokalnych dostawców, którzy cieszą się dobrą opinią. Tylko wtedy można mieć pewność, że są najwyższej jakości. Co więcej – kucharz, który serwuje dania musi mieć pojęcie o ich odpowiednim doprawieniu, jak również podaniu. Nie na darmo mówi się bowiem, że je się oczami. Każdy zgodzi się z nami, że zanim spróbujemy dania, w pierwszej kolejności oglądamy je. Jeśli jest ładnie podane, chętnie zabieramy się za jego spożycie.

Choć dobra restauracja w centrum Warszawy powinna mieć również bogatą kartę dań, należy pamiętać, że najważniejsza jest jakość a nie ilość podawanych dań.

Sympatyczny kelner może przyciągnąć uwagę

Nie da się ukryć, że wiele osób wchodzi do lokalu i w nim zostaje, ponieważ obsługa jest przyjazna i uśmiechnięta. Dzieje się tak szczególnie latem, kiedy na rynku rozstawione są ogródki, a uśmiechnięci kelnerzy zapraszają do odpoczynku.

Nienaganna obsługa to kwestia, o której nie powinna zapomnieć żadna szanująca się restauracja. Pracownicy, nawet jeśli mają zły dzień, powinni być zawsze życzliwi, pomocni i kulturalni. Ważne, aby traktowali klienta z szacunkiem. Poza tym istotną kwestią jest to, aby każdego, kto odwiedzi restaurację, w której pracują, obsługiwali sprawnie, oczywiście w miarę możliwości. Poza tym zawsze powinni być schludnie ubrani. Niedopuszczalne są jaskrawe kolory, które rzucają się w oczy.