Olej kokosowy to jeden z popularniejszych tłuszczów roślinnych, znajdujący zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce. Pozyskuje się go z miąższu orzechów palmy kokosowej, odznaczającego się dużą twardością. Kiedy występuje w postaci płynnej, przybiera lekko żółtawą barwę. Aby w pełni skorzystać z jego cennych właściwości, warto rozróżniać jego rodzaje oraz znać podstawowe zastosowania.

Rafinowany czy nierafinowany?
Najczęściej olej z kokosa występuje w wersji rafinowanej. Znaczy to, że substancja zostaje poddana chemicznemu procesowi rafinacji, co zwykle wiąże się z wykorzystaniem rozpuszczalników. Podczas rafinacji dochodzi także do filtrowania i oczyszczania z różnego rodzaju osadów i pozostałości roślinnych. Niestety, wskutek tego działania, z substancji usuwa się również bardzo cenne wartości zdrowotne. Charakteryzuje się ona ponadto długim okresem przydatności do spożycia i niższą ceną niż drugi wariant oleju kokosowego – olej nierafinowany.

Olej nierafinowany posiada zdecydowanie więcej wartości zdrowotnych i odżywczych. Jest to specyfik tłoczony na zimno – cechuje go neutralny zapach oraz subtelny, mleczno-kokosowy smak. Jego konsystencja jest bardzo gęsta – przypomina nieco masło bądź smalec. Dopiero po podgrzaniu przyjmuje płynną postać i staje się całkowicie przezroczysty. W wyniku podgrzania nie traci on swoich właściwości.

Jak wykorzystywać olej kokosowy?
Olej kokosowy wykorzystuje się najczęściej jako składnik spożywczy. Dodaje się go do deserów, choć można go również traktować jak zamiennik masła i posmarować nim kanapki. Jest on bardzo cenny w diecie, ponieważ okazuje się naturalnym antybiotykiem, przejawiającym właściwości ochronne – antywirusowe, antygrzybicze i antybakteryjne.

Z drugiej strony olej z kokosa bardzo często wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym. W ten sposób można zrobić użytek z kwasów tłuszczowych i odpowiednio odżywić skórę. Specyfik ten da się bowiem używać jako kremu wygładzającego oraz nawilżającego do twarzy i ciała.