Staromodny garnek rzymski

Do najczęściej polecanych i najbardziej uniwersalnych należą garnki z pokrywką ze stali nierdzewnej. To właśnie w ich gotujemy jarzyny, włoszczyznę i mięso. Naczynia charakteryzują się uniwersalnym i zarazem nowoczesnym designem. Dno i grubość garnka uchronią przed przypaleniem lub przegrzaniem produktów. Warto dodać, że są energooszczędne. Jeśli zrezygnowałaś z pieczenia dbając o swoje zdrowie idealnym towarzyszem dla garnka ze stali nierdzewnej będzie szybkowar. Produkt służy do gotowania bez kontaktu z tlenem, co znacznie przyspiesza ten proces oraz zmniejsza utratę witamin.

 

Dlaczego gotowanie w szybkowarze jest zdrowsze?

Produkty zachowują więcej witamin i składników odżywczych. Naczynia wykonane zostały z wysokiej jakości stali, dlatego też klienci chwalą szybkowary za możliwość użytkowania ich przez długie lata. Godnym uwagi jest fakt, że nowoczesne szybkowary wyposażone są w cyfrowy wyświetlacz, dużą liczbę programów do wyboru,  automatyczny wyłącznik, zawór bezpieczeństwa i funkcję opiekania. Podtrzymują ciepło do czterech godzin. Należy dodać, że w zmywarce możemy umyć jedynie garnek. Garnek rzymski ceniony jest za możliwość pieczenia różnych potraw. Garnki rzymskie należą do jednych z najstarszych garnków, w których przygotowywano posiłki. To gliniane naczynia, dzięki którym smak i aromat dań pozostaje bez zmian. Gotowanie w nim polega na duszeniu się produktów we własnym sosie. Zwolennicy tych garnków chwalą soczystość mięs i warzyw przygotowywanych w glinianych naczyniach.