Lasagne to danie pochodzące z Włoch. Typowo dla kuchni włoskiej jest skomponowane na bazie makaronu. Najogólniej można określić lasagne jako potrawę złożoną z mięsa, makaronu i sosów. Makaron występuje tu w postaci dużych prostokątnych płatów, które są naprzemiennie układane z mięsnym farszem i sosami – pomidorowym i beszamelem. Ten rodzaj makaronu jest bez problemu dostępny na polskim rynku. Jedno opakowanie starcza na kilka razy, gdyż do wykonania jednej lasagne zużywamy średnio około 9 płatów. Na wierzchu potrawa posypana jest startym serem, najczęściej używa się do tego parmezanu. Całość piecze się w piekarniku. Mięsny farsz uzyskuje się z mięsa mielonego – najlepiej pomieszać wołowinę z wieprzowiną w proporcjach pół na pół – usmażonego na oliwie z dodatkiem warzyw i przypraw. Informacja o przygotowaniu makaronu do lasagne umieszczona jest na opakowaniu – wymaga ugotowania lub nie – w zależności od założenia producenta. Jednak, nawet jeśli makaron można układać od razu po wyjęciu z torebki, lepszy jest, gdy choć na chwilę zmiękczymy go we wrzątku. Mimo, iż danie jest włoskie wykorzystujemy do niego sos rodem z Francji. Mowa tu o beszamelu, czyli cudownie kremowym sosie, który powstaje z mąki, masła i mleka doprawionych solą i startą gałką muszkatołową. Sos idealnie współgra z mięsnym farszem oraz tradycyjnym włoskim sosem pomidorowym. Parmezan można zastąpić także potartym serem żółtym, choć oryginalna włoska wersja występuje właśnie z parmezanem. Ważne jest, aby sera nie podawać na potrawie od razu, lecz posypać nim wierzch na około 10 minut przez czasem zakończenia pieczenia. Dzięki temu ser się roztopi ale nie przypali. Także temperatura piekarnika nie pozostaje bez znaczenia. Zbyt wysoka sprawi, że brzegi makaronu zaczną się wywijać i staną się zbyt twarde do pogryzienia. Zatem, najbardziej optymalna będzie temperatura 180 stopni. Ponieważ kształt makarony sprawia, że całość potrawy stanowi prostokąt, najlepszym naczyniem do lasagne będzie metalowa prostokątna blaszka lub prostokątne naczynie żaroodporne. Ze względu na zawartość kalorycznych produktów lasagna jest daniem wysokoenergetycznym ale bardzo smacznym. Stanowi sycące danie główne lub kolację. Występuje także wersja wegetariańska. Wówczas, farsz mięsny jest zastąpiony wybranymi warzywami – mogą to być – cebula, papryka, cukinia, pomidor i inne. Wszystko zależy od upodobań kulinarnych.