Jeszcze niedawno odżywialiśmy się zupełnie inaczej niż teraz. Duży wybór i dostępność wielu produktów wpływają na naszą kreatywność. Moda na zdrowe odżywianie i jedzenie jak najmniej przetworzonych pokarmów także przyczyniła się do zmiany zawartości naszej lodówki.

Zerwij z rutyną 

Chcemy jeść nie tylko zdrowo, ale i smacznie i nie popadać w żywieniową rutynę. Nawet zwykła kanapka może być małym kulinarnym dziełem sztuki, jeżeli starannie dobierzemy składniki. Samodzielnie możemy przygotować na przykład pyszne pasty do kanapek, co pozwala nam zrezygnować z kalorycznego masła czy margaryny. Coraz popularniejsze stają się także diety – wegańska i wegetariańska, a jak wiadomo popyt napędza podaż, dlatego w dobrych sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy coraz większy ich wybór. Smaczne produkty do smarowania pieczywa mogą mieć różne smaki. Miłośnicy słodyczy nie muszą z nich rezygnować, aby odżywiać się zdrowo. Krem słonecznikowy o smaku kakaowym to doskonały dodatek nie tylko do kanapek, ale też naleśników czy wafli. 

Jak u mamy

Zdrowe produkty do smarowania to także pasty warzywne czy owocowe dżemy i konfitury, które smakują jak u mamy. Hitem naszych stołów od pewnego czasu jest hummus, którego podstawą jest ciecierzyca, ale to pozostałe dodatki decydują o jego ostatecznym smaku. Mogą to być suszone pomidory, oliwki czy papryka, ale także przyprawy kuchenne, które powinny być starannie dobrane, aby wydobyły z niego wszystko, co najlepsze. Z pewnością w hummusie nie powinno zabraknąć świeżo zmielonego pieprzu, ale także kminu rzymskiego czy soli morskiej. Tak przyrządzony doskonale smakuje z chlebem – najlepiej razowym, ale też z waflami ryżowymi. Może on też grać rolę dipu do przeróżnych przekąsek serwowanych często podczas przyjęcia,  jak krakersy czy słone paluszki. Możliwości są właściwie nieograniczone – wszystko zależy od naszej inwencji i upodobań kulinarnych. Warto wprowadzić hummus do swojego menu, bo ciecierzyca ma wiele właściwości zdrowotnych – między innymi pomaga obniżyć ciśnienie oraz poziom cholesterolu.