Patelnie, formy i garnki marmurowe

Garnki są narażone na wysoką temperaturę, zarysowania, uszkodzenia mechaniczne oraz kontakty z gorącymi tłuszczami. Aby cieszyć się funkcjonalnością swoich garnków nie możemy zapominać o regularnej pielęgnacji. Na bieżąco powinniśmy czyścić rożnego rodzaju naloty i zabrudzenia. Pozostawienie brudu powoduje utrudniony proces jego likwidacji w przyszłości, co może skutkować mocnym szorowaniem i zarysowaniem przez nas powierzchni naczynia. Nie stosujmy drapaków, twardych myjek i silnych detergentów. Najlepiej sprawdzi się gorąca woda z dobrym płynem do mycia naczyń.

Szczególnie wrażliwe na pielęgnację są garnki porcelanowe oraz garnki marmurowe.

Ich czyszczenie powinno odbywać się za pomocą delikatnej, bawełnianej szmatki z dodatkiem płynu. Nie chcesz marnować czasu na szorowanie? Wybierz kilka garnków łatwych w utrzymaniu czystości. Garnki ze stali nadają się idealnie do wolnego gotowania zup i zup kremów. Długo utrzymują ciepło potraw. Łatwe czyszczenie zapewnia gładka i nieprzywieralna powierzchnia. Odparowanie umożliwia szklana pokrywka również z porcelanowym uchwytem. Tego typu garnek można używać także w kuchence mikrofalowej. Garnki porcelanowe nadają się do gotowania na kuchence elektrycznej, kuchence gazowej i ceramicznej. Warto dodać, że jedzenie nie wchodzi w reakcję z ceramiczną powłoką. Kobiety chwalą je za wytrzymałość i odporność na zarysowania. Ponadto dobrze przewodzą ciepło i są łatwe w czyszczeniu.