Pesto jest jednym z najpopularniejszych gotowych dodatków do różnych dań, które możemy kupić w każdym sklepie spożywczym. Większość gotowych pesto nie ma „złego” składu, jednak bywa, że w słoiczkach z pesto pojawiają się zupełnie niepotrzebne dodatki w postaci kwasu cytrynowego, konserwantów, czy polepszaczy smaku.

Tymczasem możemy bardzo szybko skomponować proste pesto w domu, wystarczy, że mamy pod ręką kilka podstawowych składników. Spróbujmy! Na pewno poczujemy różnicę – pesto ze słoiczka a świeże pesto, wykonane tuż przed zjedzeniem!

Pesto równie dobrze nadaje się do makaronu, jako sos, czy dodatek na zimno – do kanapek itp. Makaron najlepiej gotować w specjalnym naczyniu – garnku nierdzewnym wysokim.

Przykładowy przepis na domowe pesto:

Składniki: pestki słonecznika (możemy część z nich zastąpić pestkami dyni) – niecałe pół szklanki, rukola (ew. pietruszka, bazylia, szpinak lub inne zielone „liście”) – ok. 2, 3 garście; czosnek (2, 3 ząbki) ulubiony olej (ok. 3 łyżek) suszone pomidory (2, 3) cytryna (trochę soku) przyprawy (sól, ew. „jarzynka”, pieprz, mieszanka ziół – np. prowansalskie, włoskie itp.).

Wykonanie: myjemy liście, dzielimy, prażymy pestki na patelni, na niewielkim ogniu, aby się nie przypaliły (musi być sucha). Dodajemy pestki do miski z liśćmi, przyprawiamy, blendujemy na dość gładką masę – jeśli jest zbyt gęsta – dolewamy wodę.

To jeden z prostszych przepisów – jeśli chcemy go urozmaicić, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby poeksperymentować z innymi dodatkami, które możemy akurat mieć w kuchni. Świetnie sprawdzą się np. zielone oliwki czy kapary.

Do pesto możemy dodać więcej suszonych pomidorów, możemy też zastąpić pestki słonecznika orzechami (niekoniecznie – najpopularniejszymi w gotowych pesto – piniowymi, równie smaczne okażą się np. orzechy laskowe, włoskie, czy też migdały). Nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy dodali również nieco parmezanu czy innego „suchego” sera. W każdym rodzaju pesto sprawdzi się również papryka.

Nic nie stoi także na przeszkodzie, abyśmy „zwiększyli” potencjał smakowo-zdrowotny domowego pesto za pomocą innych, mniej standardowych dodatków. W smak pesto świetnie wkomponowuje się m.in. cieciorka, której lekko orzechowy posmak doskonale współgra z orzechami.