W Polsce grillowanie w okresie wakacyjnym jest sportem narodowym. Grillujemy wszędzie: na domowym ogródku, na działce czy nad jeziorem. Wystarczy wolny, słoneczny weekend, aby poczuć zapach pysznej grillowanej kiełbasy lub karkówki. Niestety dla smakoszy mamy złe wieści. Zbyt częste jedzenia mięs z grilla może być przyczyną zachorowań na raka. Na szczęście znamy kilka sposobów na obniżenie tego ryzyka.

Kiełbasa z grilla – warto jeść?

Według amerykańskich naukowców, przyrządzając swoje ulubione potrawy na grillu, niestety narażamy swoje zdrowie. Wszystko przez dym z grilla, które może być niebezpieczny i powodować raka. Z jakiego powodu? Wszystko za sprawą dwóch związków chemicznych, które uwalniają się podczas wytapiania tłuszczu na ruszcie. Dotyczy to oczywiście mięs. Zbyt częste wdychanie tych substancji może prowadzić do raka piersi, jelita grubego czy prostaty.

Zanim się przestraszysz i odstawisz swój ruszt na śmietnik, pamiętaj, że wystarczy przestrzegać kilku zasad, żeby grillowane mięso było nie tylko smaczne, ale również zdrowe. O smak zadbasz poznając przepisy na dania z kiełbasą.

Dania z kiełbasy – co warto jeść?

Aby uniknąć ryzyka zachorowania na raka, warto także zweryfikować swoje przyzwyczajenia kulinarne. Jeżeli masz słabość to karkówki z grilla, boczku czy żeberek postaram się zamienić je na kurczaka lub ryby. Proponowane zamienniki zawierają znacznie mniej tłuszczu. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie swojej diety bez boczku, zmień, chociaż sposób gotowania.

Kiełbasę przygotuj w kuchni bez grillowania, natomiast na ruszt włóż produkty o niskiej zawartości tłuszczu. Natchnienie kulinarne z pewnością znajdziesz w Internecie, wpisując przykładowo „dania z kiełbasy przepisy“. Mądrą alternatywą ratująca zdrowie będzie także faktyczne przygotowanie tłustego mięsa w kuchni i podgrzanie go na ruszcie.

Okazuje się także, że niewłaściwą praktyką jest wkładanie surowego mięsa na ruszcie bez marynowania. Marynata oraz zioła hamują chemiczne substancje, które mogą wchłonąć do Twoich płuc. Jeżeli przygotujesz grilla, ale niestety się zagapiłeś i część mięsa się zwęgliła, koniecznie go odetnij i wyrzuć.