Szukasz restauracji, w której można smacznie zjeść oraz spędzić miło wiele godzin z rodziną czy z przyjaciółmi? W Polsce rynek gastronomiczny jest ogromny, jednak trudno znaleźć restauracje spełniające wszystkie aspekty będące ważne dla klienta. Czy rozbudowane menu jest zaletą, czy wadą, ponieważ utrudnia wybór dania? Odpowiedzi m.in. na to pytanie znajdziesz w naszym artykule.

Krótkie i treściwe, lecz często zmieniane menu

Managerowie najlepszych restauracji w kuchni są zgodni, że dobra restauracja powinna przedstawiać krótkie i często zmieniane menu. Taki zabieg pozwala podawać wyłącznie smaczne danie ugotowane tylko ze świeżych składników. W przypadku długich kart menu jako goście możemy mieć obawy, że część dań jest już gotowa tylko do odgrzania lub, co gorsza zamrożona, aby szybko przyrządzić danie dla gościa. Zbytnio rozbudowane menu zazwyczaj oznacza, że restauracja bazuje na rozmrażanych i niezbyt świeżych produktach, które się psują po wielokrotnym podgrzewaniu. W konsekwencji nie otrzymamy ani smacznego, ani co gorsze zdrowego i pożywnego dania. W jakim mieście występuje dobra restauracja. Szczecin jest przykładem miasta, w którym znajdują się restauracje gwarantujące dobrą strawę umieszczaną na krótkiej karcie menu. Gdy restauracja oferuje na przykład 4-5 dań mięsnych, wtedy możemy mieć pewność, że każde z nich jest dopracowane i wykonane wyłącznie ze świeżych składników. Od strony restauracyjnej właściciel może wtedy usprawnić logistykę kierowania restauracji i serwowania posiłków. 

Catering dostępny na zamówienie

Każda dobra restauracja ceni sobie klienta, również tego niemogącego się zjawić osobiście w restauracji. Aby móc dotrzeć do wszystkich klientów restauracja warta uwagi oferuje usługi cateringowe, czyli posiłki na wynos, które zjadane są w domu, pracy, szkole czy przedszkolu.

Catering wcale nie musi oznaczać, że dania są przygotowywane z produktów przetworzonych lub półproduktów. Błędna opinia powstała przez osoby mylące catering z fast foodem. Na mapie Polski jest mnóstwo restauracji, które gotują z naturalnych składników np. świeżych owoców i mięs. W rezultacie są one smaczne i pełne składników odżywczych. Nie ma co ukrywać, że nie każdego stać na catering, ponieważ jeszcze w Polsce to dość droga usługa gastronomiczna. Tutaj ogromną rolę gra cena, ponieważ co innego iść raz do restauracji, a co innego ponosić co miesiąc znacznie większy wydatek. Na szczęście rośnie konkurencja na usługi cateringowe, dlatego dobrej restauracji będzie bardziej zależało na zadowoleniu klienta, niż na zarabianiu za wszelką cenę większych pieniędzy.