Nie bez powodu bloki reklamowe we wszystkich możliwych mediach, w porze jesienno-zimowej, zdominowane są przez materiały, w których królują apteczne preparaty mające wzmocnić naszą odporność i skutecznie zwalczać typowe dla tego okresu infekcje.

Lekarstwa takie, co prawda mogą pomóc, szczególnie w pierwszej fazie przeziębienia, jednak ich działanie na system odpornościowy organizmu jest co najmniej dyskusyjny. Nadmiar tego rodzaju środków może natomiast spowodować problemy z układem trawiennym.

Warto zatem wspomóc się tzw. babcinymi sposobami, które dziś znów powracają do łask.

Te sposoby są zresztą bardzo sympatyczne – od razu kojarzymy smak i zapach soku malinowego, czy (nie przez wszystkich lubiany) miód albo syrop z cebuli.

Do tej listy warto również dodać herbatę z tartym imbirem i cytryną oraz czystek.

Aby naturalne środki miały szansę wykazać się swoją skutecznością, konieczne jest jednak zachowanie pewnych zasad w ich spożywaniu.

Zimą w każdym domu powinien się znaleźć miód. Musimy jednak zwracać uwagę na to, co kupujemy w sklepie (jeśli nie mamy dostępu do miodu z zaprzyjaźnionej pasieki). Obecnie można spotkać tańsze miody, będące mieszanką produktu krajowego i spoza UE (co zazwyczaj oznacza miód pochodzący z Chin). Na jakości miodu na pewno nie warto oszczędzać.

Druga zasada dotycząca tego szczególnego daru natury to sposób jego przyrządzenia. Jeśli chcemy skorzystać z jego dobrodziejstw i budować odporność, musimy pamiętać, aby go odpowiednio przygotować. Najlepiej rozpuścić miód w chłodnej wodzie na noc i pić rano z dodatkiem cytryny – wtedy zoptymalizujemy jego dobroczynne działanie, natomiast w gorącej wodzie miód wiele swoich cennych składników traci.

Kupujmy ekologiczny sok malinowy albo sporządźmy go w sezonie sami. Soki dostępne w „zwykłych” sklepach niestety zawierają wiele niezdrowych dodatków, w tym szczególnie niekorzystny, syrop glukozowo-fruktozowy. Samego soku w koncentracie do rozpuszczania może być zaledwie kilka procent!

Jesienią i zimą warto też często raczyć się naparem z czystka – powinniśmy pić go całkiem sporo w ciągu dnia (świetny jest z dodatkiem cytryny). Czystek uodparnia i skutecznie zwalcza zarówno wirusy, jak i bakterie oraz grzyby.